Jezelf zakelijk profileren op Twitter

Met Twitter kan je snel en gemakkelijk korte boodschappen verspreiden. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat het niet gemakkelijk is om op te vallen tussen de constante stroom van berichten.

Jezelf of jouw bedrijf op een positieve manier profileren is een lastige opgave. Je vindt in dit artikel enkele praktische ideeën die je helpen om jezelf op de kaart te zetten.

Beeld je eens een persoonlijke ontmoeting met een zakelijke relatie in. Wat zou je tegen hem of haar zeggen? En wat vooral niet? Als je er zo tegenaan kijkt, is meteen duidelijk waarom zoveel mensen op Twitter de plank misslaan. Allerlei ditjes en datjes over je privéleven delen, politieke meningen verkondigden en andere uitingen die je nooit in een zakelijk gesprek zou doen, horen ook niet op Twitter thuis.

Dan zijn er nog dingen die typerend zijn voor sociale media. Er zijn mensen die op dagelijkse basis vermelden dat mensen ze hebben gevolgd of juist zijn gestopt met volgen. Je bent ook geen nieuwssite. Dus laat je de laatste nieuwtjes lekker over aan kranten of andere nieuwsmedia. Waar het om draait is: jezelf zakelijk profileren.

1. Onderscheid tussen privé en zakelijke sfeer

Vraag jezelf af of persoonlijke zaken werkelijk belangrijk zijn voor je doelgroep. Ik vermoed van niet. Mag je dan helemaal niks over je privéleven vertellen? Het is geen kwestie van niet mogen. Je kunt jezelf afvragen of het verstandig is. Zit je doelgroep te wachten op allerlei trivialiteiten uit jouw leven? Voor jou zijn die natuurlijk belangrijk. Maar voor de ander? De kern van de zaak is: bedenk wat waardevolle informatie is voor je doelgroep en beperk je daartoe.

2. Laat je persoonlijkheid zien

Ja hoor eens! Eerst zeg je “pas op met Tweets over je privéleven en nu moet ik wel mijn persoonlijkheid laten zien. Hoe zit dat nou?”

Er is natuurlijk helemaal niets mis met het tonen van je persoonlijkheid of het geven van je mening. Je toont er mee dat je een écht mens bent met gevoelens en emoties. Het is dus prima om mensen te laten zien dat je bijvoorbeeld een nuchter mens bent. Doe dit binnen het kader van jouw expertise. Op die manier is het prima mogelijk om een inkijkje in je persoonlijkheid te geven zonder het over allerlei privézaken te hebben.

Tip. Steek je berichten positief in. Over het algemeen scoor je minder goed met (al te) kritische berichten. Zie verder in dit artikel.

3. Schrijf voor je doelgroep

Mensen volgen je om één reden: omdat ze geïnteresseerd zijn in het onderwerp waarover jij schrijft. Ze zijn nieuwsgierig naar jouw expertise. Neem iemand in gedachten die representatief is voor je doelgroep en bedenk wat je tegen deze persoon zou zeggen in een normaal zakelijk gesprek. Of hoe je ze zou adviseren. Je voert als het ware een gesprek, maar dan via je Tweets. Op die manier zijn je Tweets altijd relevant en interessant.

Tip. Formuleer een lijstje met onderwerpen en schrijf alleen daarover.

4. Houd rekening met de context van Twitter

Het probleem met Twitter is: je zit opgesloten in je eigen wereldje. Men noemt dat tegenwoordig ook wel een ‘bubble’ of ‘filterbubble’. Dat komt door de werking van sociale media. Je krijgt vooral (en steeds weer) dingen te zien waar je eerder op hebt geklikt of gezocht. Daardoor zie je op een gegeven moment allerlei andere berichten (die bijvoorbeeld een bepaalde mening tegenspreken) niet meer.

Een andere probleem is dat mensen waarmee je in de gewone wereld praat je kunnen corrigeren wanneer je iets zegt wat niet klopt. Belangrijk is ook dat wat je deelt in het normale sociale verkeer, over het algemeen bekend raakt bij een relatief kleine groep mensen. Maar wat je zegt op sociale media is voor iedereen toegankelijk.

Dan is er ook nog het probleem van reacties. Schriftelijk komen die vaak heel anders over dan mondeling. Belangrijke aspecten van de communicatie, zoals gelaatsuitdrukkingen of intonatie, ontbreken. Dingen kunnen dus zonder dat het de bedoeling was totaal verkeerd overkomen.

Een ander probleem met Twitter is: je krijgt telkens fragmenten geserveerd. Veel mensen doen weinig moeite om een discussie te volgen. Jouw lezers hebben haast. Ze lezen niet, ze scannen. Dan lijkt het toch allemaal verdacht veel op een radio-uitzending waarvan de verbinding telkens wordt verbroken. Je kunt er soms geen touw aan vastknopen.

5. Gepaste aanwezigheid

Twitter laat slechts een beperkt aantal karakters toe. Er zijn mensen die meerdere tweets verzenden om zodoende een langere boodschap te plaatsen. Maar dat is vaak niet wat anderen zien. Evenzo met een serie Tweets die elkaar direct opvolgen. Vaak komen deze Tweets niet direct boven elkaar te staan doordat er Tweets van anderen tussendoor komen. In je eigen tijdlijn mag het een logisch geheel lijken. Maar voor anderen is er geen verband. Het idee van minibloggen is: met 280 tekens kernachtig je boodschap verkondigen. Zie het als op zichzelf staande stukjes informatie die de hele boodschap moeten overdragen.

6. Wees aardig

Zelf heb ik tegen deze regel meer dan eens gezondigd. Soms kom ik pittig uit de hoek. Je maakt er geen vrienden mee. De vuistregel is: als je ergens boos of geschokt over bent, schrijf er dan niet over. Of: schrijf erover. Leg het weg en slaap een nachtje. Aardige kans dat je aanvankelijke boosheid of verontwaardiging is geluwd. Wellicht vind je het niet meer de moeite waard.

Anderen vinden je ook aardig wanneer je hun Tweets aanhaalt via een like, mention of nog beter een retweet. Een mention is de twitternaam van de ander vermelden (@naam).

Let op. Maak er geen potje van. Je verliest alle ‘eigenheid’ wanneer je overdrijft. Dan ben je niet meer dan een doorgeefluik of een papegaai. Mensen gaan na verloop van tijd naar jouw bron en je bent ze kwijt.

Let op. Scherpe opmerkingen (of nog erger vloeken of schelden) vinden mensen in het normale leven onplezierig. Op Twitter komt het extra hard aan omdat mensen niet doorzien welke intenties je hebt.

7. Maak het levendig met beelden

Een foto of video zorgt er voor dat je tweets meer opvallen. Denk er daarbij wel aan dat het beeld je boodschap moet versterken. Want dat is het eerste wat mensen zien. Als beeld en tekst niet met elkaar sporen dan creëer je verwarring. Dat is uiteraard niet de bedoeling.


Wil je meer winstgevende omzet scoren?

Ben je op zoek naar nieuwe klanten? Wil je meer verkopen aan bestaande klanten? Je concurrent de loef afsteken? Wie niet?

Ambitieuze bedrijven en verkopers zijn constant op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Ze willen hun zaken verder uitbreiden en ontwikkelen. SalesQuest helpt je verder op weg richting verkoopsucces via praktische online verkooptrainingen.

Vanaf prospects verleiden via internet, telefonische acquisitie tot en met het afronden van de verkoop. Kortom: zet jezelf op scherp…

Geef een reactie Reactie annuleren